E-Mail küldése

GG100 kiserőmű rendszermodelljének fejlesztése

A Cső-Montage Kft. kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést célzó, biomassza-alapú generátorfejlesztési projektje első mérföldkövéhez ért. A projektnek ebben a szakaszában megalapozó kutatásokat végeztünk, illetve partnereink bevonásával a fejlesztési szakaszok előkészítéséhez folytattunk ipari kutatási tevékenységet. Az úgynevezett elgázosítási technológia a fa nagy részét éghető gázokká alakítja, aminek energiatartalma a gyakorlatban körülbelül 60-90 százalékát reprezentálja a biomassza energiatartalmának.

A projekt célja faapríték levegővel történő elgázosításából keletkezett gázok alkalmassá tétele egy, a projekt által kifejlesztett alapanyag behordó berendezés, adagoló és alapanyag nedvességtartalmát ellenőrző rendszeren keresztül, valamint a hamu és porleválasztó, kátránytalanító, gázhűtő, gázmosó, tisztító, szűrő berendezés segítségével és az így előállított tisztított gáz alkalmassá tétele egy áramfejlesztő rendszer táplálására, tekintettel az alacsony kibocsátású tiszta üzemre a gazdaságosság szempontjainak figyelembevétele mellett.

A projekt eredményeképpen egy a meglévőnél folyamatosabb működésű, hatékonyabb, kisebb környezeti terhelésű, valamint üzembiztosabb működés érthető el, mely által kiszélesedik a felhasználási terület is.

A projekt öt egymásra épülő szakaszból áll, melynek első szakasza 2014. június 30-án zárul

A kutatóhely, a GATE Tanácsadó, Innovációs, Oktató és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. elvégezte a GG100 kiserőműbe betáplálandó anyagok jellemzőinek meghatározását, a szenesítéses gravimetriás mérést, valamint a keletkező hamu összetételének analízisét. Kutatásokat végeztek a tüzelőanyag nedvességtartalmának csökkentési lehetőségeivel kapcsolatban, a részecskeméret homogenizálására vonatkozóan, illetve a keletkező gázkeverék jellemzőivel kapcsolatban, ezzel összefüggésben vizsgálják a gázmotor és a gázgenerátor jellemzőit.

A vizsgálati eredmények alapján meghatározásra került a faapríték mérete (az optimális szemcseméret) és nedvességtartalma (figyelembe véve a hamu-, a kén-, és a nitrogéntartalmat), ezzel összefüggésben a behordórendszer paraméterei, a tüzelőanyag további szárításaira vonatkozó lehetőségek, a gáztisztítási igény, továbbá javaslatot tettek a pirolízistér tartózkodási időre és égéstér méretre.

A fenti kutatási eredmények alapján a Cső-Montage Kft. elkészítette a GG100 kiserőmű rendszermodelljét. Megtervezésre került a kitűzött célnak megfelelő, optimálisnak vélt, széles felhasználású rendszermodell és a részegységek (tüzelőanyag tároló és kiadagoló, tüzelőanyag szállító, -szárító, adagolóberendezés, valamint a gázmosó, -szállító, -szűrő), legyártásra került a tüzelőanyag tároló és -szállító rendszer.

A második munkaszakaszban további alapanyag kutatásokat végeznek a labormodell megépítéséhez, illetve a gyengébb tulajdonságú biomasszával, vizsgálják a ciklonszűrő tulajdonságait és a gázgenerátor különböző tereiben visszamaradó anyagokat. Ezután megépítésre kerül a labormodell és kiválasztják a fagázmotor turbó-feltöltőjét.

Közreműködők:A projekt teljes megvalósítása során a GATE Tanácsadó, Innovációs, Oktató és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. végzi a kutatási tevékenységet, a kötelező nyilvánossággal kapcsolatos feladatokért a Révai Digitális Kiadó Kft. felel, a pályázati adminisztrációt pedig az Esco Befektetési és Pénzügyi Kft. bonyolítja.